Цікаве

Що таке просекко: історія, виробництво та види

Теплий літній вечір. Друзі збираються на терасі. Хтось відкорковує пляшку просекко, і кімнату наповнює приємний звук бульбашок. Це вино з Італії стало символом легкого святкування без зайвих витрат. Мільйони людей обирають просекко замість дорогого шампанського через чудовий смак за розумну ціну.

Історія просекко

Назва “просекко” походить від італійського села Просекко. Спочатку так називали сорт винограду, який зараз має назву “Глера”.

Виробництво просекко розпочалось у XVI столітті, але світову популярність воно здобуло лише в останні 30 років. У 2009 році просекко отримало статус захищеної назви походження. Зараз це одне з найпопулярніших ігристих вин у світі, яке за продажами перевищило шампанське.

Виробництво просекко

Сорти винограду

Головний сорт винограду для просекко – Глера. За законом його має бути не менше 85% у вині. Також можна додавати інші місцеві сорти: Вердізо, Бьянкетта Тревіджана, Перера та інші.

Метод виробництва

Просекко виробляють методом Шарма. Вторинна ферментація відбувається у великих сталевих танках, а не в пляшках, як для шампанського. Цей метод зберігає свіжість винограду та коштує дешевше.

Vyno Ihryste Soffio Prosecco Extra Dry Veneto Bile Ekstra SukheРегіони виробництва

Просекко виробляють у двох регіонах Італії:

  • Венето – найбільший регіон
  • Фріулі-Венеція-Джулія – менший регіон

Найкращі виноградники розташовані на пагорбах між містами Конельяно та Вальдоб’ядене у Венето.

Класифікація та різновиди просекко

DOC та DOCG

На етикетках просекко ви можете побачити позначки:

  • DOC – контрольована назва походження
  • DOCG – контрольована та гарантована назва походження (найвища якість)

Рівні солодкості

Просекко буває різної солодкості:

  • Брют – найсухіше (до 12 г цукру на літр)
  • Екстра сухе – помірно солодке (12-17 г цукру на літр)
  • Сухе – найсолодше (17-32 г цукру на літр)

Різновиди за рівнем газації

Просекко буває трьох типів:

  • Спуманте – повністю ігристе
  • Фризанте – слабо газоване
  • Транквілло – негазоване

Відмінності між просекко та шампанським

Просекко виробляють в Італії, шампанське – у Франції.

Для просекко використовують виноград Глера, для шампанського – Шардоне, Піно Нуар та Піно Меньє.

Просекко виробляють методом Шарма, шампанське – традиційним методом у пляшках.

Просекко має легкий, фруктовий смак з нотами яблука та груші. Шампанське – складніший смак з нотами тостів та горіхів.

Просекко коштує від 8 до 20 євро, шампанське – від 30 євро і вище.

Як обрати та подавати просекко

Як обрати якісне просекко

Декілька порад:

  • Обирайте вино з позначкою DOCG для найвищої якості
  • Просекко краще пити молодим, протягом 2-3 років після виробництва
  • Класичний вибір – Просекко Супер’йоре DOCG з Конельяно-Вальдоб’ядене

Температура та келихи

Подавайте просекко охолодженим до 6-8°C у високих тонких келихах “флейта”.

Поєднання з їжею

Просекко добре поєднується з:

  • Легкими закусками
  • Морепродуктами
  • Фруктами
  • Легкими десертами
  • М’якими сирами

Original 2Коктейлі на основі просекко

Белліні

Складається з:

  • 2 частини просекко
  • 1 частина свіжого персикового пюре

Апероль Шприц

Популярний літній коктейль:

  • 3 частини просекко
  • 2 частини Аперолю
  • 1 частина газованої води
  • Лід та скибка апельсина

Інші коктейлі

  • Хуго: просекко, сироп бузини, м’ята, лайм
  • Мімоза: просекко та апельсиновий сік
  • Россіні: просекко та полуничне пюре

Цікаві факти про просекко

Виноградники просекко в Конельяно та Вальдоб’ядене визнані об’єктом Світової спадщини ЮНЕСКО.

Просекко створює понад 10 000 робочих місць в Італії та приносить країні понад 500 мільйонів євро щороку.

Виробництво просекко зростає на 10-15% щороку.

Спробуйте просекко під час наступного свята. Воно доводить, що для гарного настрою не потрібні великі витрати.

Photo of Олена Ковальчук

Олена Ковальчук

Пишу про все, що надихає та змушує задуматися. Маю журналістську освіту та багато років досвіду у створенні пізнавальних матеріалів. Захоплююсь наукою, культурою та історіями успіху. Шукаю цікаве в усьому, аби ділитися знаннями, які допомагають відкривати нові горизонти, бачити красу світу та отримувати корисні поради для життя.

Related Articles

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button